5 minute read

Helpt vitamine D tegen COVID-19?

Vitamine D: Bondgenoot in de strijd tegen COVID-19

Met de winter voor de deur, is het belangrijk om je vitamine D-niveau op peil te houden. Dit seizoen allicht zelfs nog meer dan voorgaande jaren. Verschillende studies tonen immers aan dat vitamine D de impact van COVID-19 op het lichaam stevig kan helpen inperken.

Dat de vitamine heel wat heilzame eigenschappen heeft, was al langer bekend. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat ons lichaam sterke botten en voldoende spierkracht heeft. Het gaat botafbraak tegen en helpt bij het voorkomen van osteoporose.

De stof speelt ook een belangrijke rol in de goede werking van ons immuunsysteem en bevordert de natuurlijke aanmaak van sto en die bacteriën en virussen bekampen. Vitamine D helpt ons lichaam bijvoorbeeld bij de productie van cathelicidine, een natuurlijk antibioticum. Ook de invloed op longziekten is vroeger al aangetoond. Zo is er bijvoorbeeld een hoger risico op astma bij gebrek hieraan en blijken ook patiënten met COPD (vernauwde luchtwegen, vooral door roken) frequent vitamine D-tekorten te hebben.

Al die eigenschappen hebben onderzoekers wereldwijd aangezet om na te gaan of er misschien een verband bestaat tussen vitamine D en COVID-19. Zowel in Duitsland, de VS als in eigen land was het verdict gelijklopend: er lijkt wel degelijk een (negatief) verband te bestaan tussen de vatbaarheid voor het coronavirus en een tekort aan vitamine D.

In het AZ Delta in Roeselare bijvoorbeeld werd de vitamine D-status onderzocht van 186 patiënten die besmet waren met COVID-19. De resultaten waren zonneklaar: deze patiënten hadden een duidelijk lagere hoeveelheid in hun lichaam dan de controlegroep. Vaak was er zelfs sprake van een tekort. Hoe ernstiger het tekort, hoe hoger ook de kans op gevorderde stadia van longaantasting. Opmerkelijk wel: die correlatie kwam enkel voor bij de mannelijke patiënten. Allicht komt dat door verschillen in het immuunsysteem van mannen en vrouwen. de twee maanden voor ze op het virus werden getest. Ook hier bleek dat er een duidelijk hogere kans was op een positieve COVID-19-uitslag bij mensen met een tekort. “De vitamine is belangrijk voor de immuunfunctie en vroeger werd al aangetoond dat supplementen het risico op virale luchtweginfecties kunnen verlagen”, zegt dokter David Meltzer, die de studie leidde. “Onze statische analyse bevestigt dat dit mogelijk het geval is voor COVID-19-infecties.”

Het hoeft dus niet te verwonderen dat bijvoorbeeld de Britse gezondheidsautoriteiten hun bevolking hebben aangeraden om supplementen te nemen gedurende de pandemie. Zeker oudere mensen kunnen daar baat bij hebben. Volgens Britse onderzoekers zou vitamine D een dubbele rol spelen om de gevolgen van een besmetting in te perken. Vooreerst ondersteunt vitamine D de productie van antimicrobiële peptides in de epitheelcellen (dekweefselcellen) van onze luchtwegen, waardoor de kans op een infectie kleiner wordt. Ten tweede werkt vitamine D als een soort ontstekingsremmer wanneer het lichaam met covid besmet wordt.

Ons lichaam is dus absoluut gebaat bij een gezond vitamine D-peil. Toch blijken

De vitamine is belangrijk voor de immuunfunctie en vroeger werd al aangetoond dat supplementen het risico op virale luchtweginfecties kunnen verlagen.

veel mensen in de westerse wereld met een tekort te kampen. Dat komt vooral om dat zelfs een gezond voedingspatroon weinig invloed heeft op de hoeveelheid ervan in ons lichaam. Onder meer boter, eieren en vette vis bevatten wel vitamine D, maar in lage concentraties. Slechts tien procent van de toevoer van vitamine D haalt ons lichaam uit ons eten. De rest wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht.

Daar speelt dan weer dat we in een regio wonen waar de intensiteit van het zonlicht te laag is om echt hoge hoeveelheden vitamine D te produceren. In de winter speelt dat probleem natuurlijk nog meer. Bovendien brengt de moderne mens ook het grootste deel van zijn dag binnenhuis door en niet in het zonlicht, zeker in tijden van een lockdown. Bij ouderen is het proces waarbij het lichaam vitamine D aanmaakt uit zonlicht dan ook nog eens een stuk minder e ciënt dan bij jongeren.

De enige manier om tekorten te vermijden is dus het innemen van supplementen. De Hoge Gezondheidsraad heeft daarover ook richtlijnen gepubliceerd. Ze beveelt 400 ie (internationale eenheden) vitamine D per dag aan voor alle kinderen vanaf de geboorte, 600 eenheden voor adolescenten en volwassenen en 800 voor de 60-plussers en de zwangere vrouwen. Mensen boven de 70 zijn gebaat met 1.000 ie per dag. In bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij personen die niet meer buiten komen, zijn nog hogere doses aangewezen. Al is overdrijven niet meteen aangewezen. De maximale dosis is 2.000 ie voor kinderen en 3.000 ie voor volwassenen, tenzij voor zeer speci eke medische redenen.

Tot slot: Het is aangeraden om regelmatig een beperkte hoeveelheid van het supplement in te nemen. Dat sluit immers het beste aan bij het natuurlijke patroon. Deze werkwijze geeft dan ook betere resultaten dan de inname van bijvoorbeeld één zeer hoge dosis om de maand.

Nu we natuur en beleving dicht bij huis zoeken, is Kalmthout een bezoekje meer dan waard. Maak je hoofd leeg tijdens een wandeling in het stiltegebied Grenspark Kalmthoutse Heide, spot zeldzame riet- en weidevogels in de rietvelden, broekbosjes en natte weilanden van natuurgebied De Maatjes of ontdek de unieke Arboretumtuin met duizenden zeldzame bomen, struiken, vaste planten en bodembedekkers.

Ontdek alles over Kalmthout en zijn troeven op www.visitkalmthout.be en de Instagrampagina van Visit Kalmthout.

DE HAUTE ARDENNE, DE HOOGSTE TOPPEN VAN DE PROVINCIE LUXEMBURG EN HET 2E SKIGEBIED NA DE HOGE VENEN!

Drie pistes voor alpineskiën (Baraque de Fraiture, Val de Wanne en Monty Lierneux), bijna 100 km om te langlaufen, 3 rodelbanen, een vriendelijk en dynamisch welkom! En als de Covid de opening van deze onthaalinfrastructuren niet toestaat, is het nog steeds mogelijk om in het bos te wandelen en te genieten van prachtige landschappen. Accommodatie voor het gezin, gastvrije hotels, goede lokale producten om op te warmen bij het vuur... De Haute Ardenne, een echte ruimte voor verademing en zoveel te beleven!

Meer info: www.haute-ardenne.be/nl

KOM HERINNERINGEN MAKEN IN DE KEMPEN!

Te voet, op de ets of mountainbike de Kempen verkennen? Dat is pas écht genieten! Even bekomen van alle inspanningen en een zwaar jaar, hier vind je een instant geluksgevoel. Snuif de zuivere boslucht op en laat alles even los. Hier kom je om onvergetelijke momenten te creëren. Duw even op de slowmotionknop en geniet met je familie of vrienden van gezellig samen zijn en van betoverende wandelingen.

Begin al te dromen op www.kempen.be